Analiza prometnih tokova u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Nikolić, Ivan (I. Nikolić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Tradicionalne računalne mreže, iako koriste već ustaljene i provjerene tehnologije sve se teže prilagođavaju današnjim uvjetima, u kojima se gotovo svaki uređaj može spojiti na nekakvu vrstu računalne mreže. Povećanjem broja mrežnih uređaja, povećava se i broj različitih tehnologija koje se koriste unutar mreža, a sama arhitektura tradicionalnih mreža ne dopušta jednostavnu prilagodbu novonastalim zahtjevima. Softverski upravljane mreže (SDN) predstavljaju novo rješenje u području računalnih mreža. Osnovna prednost SDN-a je uklanjanje vertikalne integracije, koja je zastupljena unutar tradicionalnih mreža. Vertikalna integracija unutar SDN-a ne postoji jer je upravljačka logika odvojena iz mrežnih uređaja i preseljena unutar jednog centraliziranog uređaja, tzv. SDN kontrolera. Centralizacijom upravljačke logike mrežni administrator kao i sve mrežne aplikacije imaju stalan pregled stanja unutar mreže. Osim centralizacije, još jedna bitna prednost SDN-a je programabilnost. Uvođenjem programabilnosti, mrežni uređaji se mogu konfigurirati uz pomoć programskih jezika više razine, izbjegavajući tako korištenje komandi koje su specifične za svaki pojedini uređaj. Arhitektura SDN-a se može primijeniti i na mreže širokog područja, tzv. WAN mreže. Uvođenjem SDN-a u takvu vrstu mreža (tzv. SD-WAN) pojednostavljuje se postavljanje prioriteta prometa između pojedinih točaka u mreži, čime se optimizira korištenje skupih MPLS veza. SDN kontroler APIC-EM razvijen od strane Cisco kompanije predstavlja hibridno SDN rješenje za lokalne kao i za mreže širokog područja. Unutar APIC-EM arhitekture ne koristi se protokol OpenFlow koji se smatrao temeljem SDN arhitekture. Razlog tome je što je Cisco htio zadržati kompatibilnost svojih starih uređaja, ne prisiljavajući tako korisnike na promjenu čitave mrežne opreme. Kontroler dolazi s već ugrađenim aplikacijama koje uvelike pomažu mrežnim administratorima prilikom održavanja i upravljanja mrežom. Također, kontroler sadrži REST API s čime omogućava razvoj novih aplikacija. Ovaj diplomski rad temelji se na projektu suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva s tvrtkom Combis d.o.o. Cilj projekta bio je razviti aplikaciju koja se sastoji od nekoliko programskih modula s različitim funkcijama u svrhu lakšeg administriranja mreže. Za praktični dio diplomskog rada razvijen je modul koji služi za analizu prometnih tokova unutar mreže.