Automatizacija modela linije za sortiranje po boji uzorka upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku SCL : završni rad - Načinović, Luka (L. Načinović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Automatizacija modela linije za sortiranje po boji uzorka ostvarena je korištenjem programibilnog logičkog kontrolera Siemens SIMATIC S7 serije 1500. Sortiranje se obavlja na maketi pokretne trake. Model sadrži pokretnu traku pogonjenu istosmjernim motorom, kompresor i pneumatske cilindre za ubacivanje predmeta na odgovarajuće mjesto te razne senzore. U radu se opisuje princip rada PLC-a, modula ulaza i izlaza, memorije, programskih jezika kojima se izrađuje kod za PLC te komunikacijski sustav PLC-HMI. Navedeni su detaljni opisi korištenih modula, njihovih uzlaznih i izlaznih adresa te PLC i HMI tag-ova. Projekt je razvijen u razvojnom programskom okruženju TIA Portal, a za izradu operatorskog sučelja korišten je alat WinCC integriran u isto okruženje. Kod je napisan u programskom jeziku SCL (Structured Control Language). Za detekciju boje korišten je foto-detektor ugrađen u model linije za sortiranje. U automatskom načinu rada zahtjev je bio sortirati predmete po njihovoj boji i posložiti ih na odgovarajuća mjesta na maketi. Redoslijed boja zadan je unaprijed: zeleni predmet, bijeli predmet, plavi predmet. Implementirana je mogućnost ručnog načina rada u kojem se predmeti slažu proizvoljno po želji operatera. Procesom se upravlja putem HMI panela simuliranog na računalu u alatu WinCC runtime. Položaj i boja predmeta prikazuju se na zaslonu prilikom sortiranja. Implementirane su standardne indikacije i informacije o trenutnom načinu rada, stanju pokretne trake, stanju pneumatskih cilindara te tipka za zaustavljanje postrojenja u slučaju nužde.