Modeliranje heterogenih raspodijeljenih aplikacija : završni rad - Mirković, Frano (F. Mirković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Raspodijeljeni sustav obilježava pojam raspodijeljenosti ili distribuiranosti dok heterogenost u ovom slučaju označava rad na više vrsta procesora(različita arhitektura,set instrukcija itd).Riječ je o sustavu koji nije cjelovit – monolitan, već je sastavljen od više međusobno povezanih, fizički i logički raspodijeljenih dijelova koji zajedno ostvaruju zadaću kojoj su namijenjeni.Rezultat ovog projekta je aplikacija koja omogućuje komunikaciju u takvom sustavu.Implementirana je u razvojnom okruženju Eclipse koristeći plug-in Eclipse Modeling Framework(EMF).Metamodel aplikacije se sastoji od:komponente,veze i QoSprofila kojem je pridružen neki tip sa svojim svojstvima.Svaka komponenta određena je imenom i vlastitim ID-em.Komponenta može biti pokretač(engl. initiator)/pošiljatelj/izvor ili primatelj.Pokretač se preko jedne veze može povezati sa više od jedne komponente.U vezi su određen svojstva komunikacije kao što su:najviše/najmanje mogućih komponenti koje može povezivati,tip veze(data ili control),sinkronost veze,ograničenja cilja veze i područje u kojem se nalazi izvor(mobile,edge,cloud, embedded) te niz zastavica.Svaka komponenta pošiljatelj određuje kontekst QoS profila u kojima se veza koristi.Iz tako definiranog metamodela generiran je java source kod.Generirani kod smjesten je u tri paketa: komponenta, komponenta.impl i komponenta.util.U paketu komponenta smještena su sučelja svih razreda.Paket komponenta.impl sadrži implementacijske razrede, a u paketu komponenta.util se nalaze AdapterFactory,Validator i Switch razredi.