Dodatak za Android studio za podršku sigurnosne analize APK datoteka : diplomski rad - Mravunac, Karlo (K. Mravunac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se bavi problematikom analize APK datoteka i dekompajliranja njihovog koda niže razine u izvorni kod. Na početku su opisane komponente Android aplikacija, njihov proces izgradnje i sigurnosni model. Zatim je objašnjena struktura APK datoteka i smali kod koji je ponekad potreban kako bi se razumio izvoran kod aplikacije. Osim toga navedeni su neki alati koji olakšavaju analizu APK datoteka. Za dekompajliranje prevedenog su korištena tri dekompajlera: Jadx, Procyon i Fernflower. U posebnom poglavlju je objašnjeno kako ih koristiti, koje su njihove mogućnosti i kako ih koristiti programski. Osim dekompajlera objašnjen je i alat dex2jar koji je korišten za transformaciju DEX datoteka u JAR datoteke. Zatim je opisano kako razviti vlastiti dodatak za Android Studio razvojno okruženje u IntelliJ IDEA alatu. Objašnjena je IntelliJ platforma, komponente dodataka i kako podesiti IntelliJ IDEA alat za razvoj. Na kraju je prikazan razvijeni dodatak za Android Studio koji integrira navedene dekompajlere i nudi dodatne mogućnosti.