Personalizacija usluga zasnovana na obradi velike količine podataka iz telekomunikacijske mreže : diplomski rad - Mušćet, Antonija (A. Mušćet, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Budući da se danas količina podataka sve više povećava, javlja se potreba za njihovom efikasnom analizom, alatima i tehnikama s kojima bi se ta analiza provela, kao i načinima vizualizacije podataka. Ovaj diplomski rad daje jedno od mogućih rješenja izvedbe tog procesa na temelju slučaja korištenja koji uključuje personaliziran prijedlog kategorije iz koje bi se osobi mogao pokloniti poklon na temelju obrade velike količine podataka iz telekomunikacijske mreže. Poseban naglasak stavlja na odabir programskog okvira za provedbu analize te razvoja algoritma prikladnog za dobivanje relevantnog znanja. Informacije potrebne za vršenje analize dobivene su iz telekomunikacijske domene, a njihovim detaljnim proučavanjem i postavljanjem u kontekst dobiveni su vrijedni podaci iz kojih se izvuklo znanje. Proučavanjem danog skupa podataka pokazano je da ako ne postoji vremenska longitudinalnosti velikih količina podataka, tada je potrebna sadržajna vertikalnost podataka. Uz to, dokazano je da prosječna potrošnja korisnika kao i njegova prosječna vremenska duljina zapisa imaju long tail distribuciju. Na kraju, je implementiran sustav kojeg je kao komponentu moguće koristiti kao dodatan ulaz personaliziranim uslugama.