Primjena strojnog učenja za tematsku analizu sentimenta : završni rad - Mikulić, Stipan (S. Mikulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uslijed ogromnog povećanja korisnički generiranog sadržaja na društvenih mrežama, detekcija tema i analiza sentimenta nameću se kao nezaobilazni alati za analizu javnog mijenja. U radu su proučeni postupci za detekciju tema u tekstnih dokumenata te analizu sentimenta prema detektiranim temama. Naglasak je stavljen na postupke temeljene na modelima strojnog učenja. Detekcijom tema nastoje se prepoznati teme o kojima se priča na društvenim mrežama te analizom sentimenta se odred̄uje da li je stav o tim temama pozitivan, negativan ili neutralan. Rad se sastoji od cijelog procesa prikupljanja i preprocesiranja podataka. Nakon toga slijedi izgradnja modela detekcije tema i analize sentimenta te evaluacija modela. Dodatno, za analizu sentimenta je bilo potrebno označiti podatke za treniranje modela.