Indeks pouzdanosti energetskih transformatora : diplomski rad - Mikulecky, Filip (F. Mikulecky, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kontinuirano povećanje starosti visokonaponske opreme u elektroenergetskim sustavima povećava rizik njihovih kvarova i predstavlja jedan od značajnijih problema u vidu pouzdanosti mreže. Zbog svoje brojnosti, kompleksnosti i cijene energetske transformatore nije moguće u kratkom roku zamijeniti novima, te je zbog toga nužno kontinuirano pratiti stanje transformatora u svrhu ekonomski isplativog vođenja mreže. Prirodno se zato nameće zaključak da je potrebno razviti modele koji će rangirati postojeće transformatore u sustavu s obzirom na njihovo stanje. Povratna informacija takvih modela mora biti sažeta, a uobičajeno je da se stanje uređaja valorizira brojem u rasponu od 0 do 100 koji nadalje nazivamo indeksom pouzdanosti. Treba naglasiti da indeks pouzdanosti ne predstavlja egzaktno stanje uređaja, već ga kvantificira na način da se može prezentirati i usporediti na razini populacije transformatora. To implicira da je indeks pouzdanosti relativan indikator stanja uređaja što je analizirano u nastavku rada.