Modeliranje vjetroelektrana za potrebe proračuna prijelazne stabilnosti : diplomski rad - Mimica, Marko (M. Mimica, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Povećanje broja nepredvidivih izvora električne energije poput vjetroelektrana u elektroenergetskim sustavima dolazi do brojnih nesigurnosti u planiranju rada tih sustava. Kako bi vjetroelektrane imale što bolji utjecaj na rad EES-a potrebno je odabrati adekvatan tip vjetroagregata za vjetroelektranu. U ovom radu su istraženi utjecaji vanjkog kvara u mreži na asinkroni kavezni generator (AKG), dvostruko napajani asinkroni generator (DFIG) i sinkroni generator s permanentnim magnetima (PMSG). Istražen je utjecaj kvara na dinamičko ponašanje navedena tri agregata te je proveden proračun prijelazne stabilnosti. Posebno je istražena osjetljivost pojednih parametara agregata koji je u vezi s prijelaznom stabilnosću.