Nenadzirano učenje značajki govora korištenjem neuronskih mreža baziranih na autoenkoderskim arhitekturama : diplomski rad - Murn, Luka (L. Murn, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Nenadzirano učenje značajki i nižedimenzionalnih reprezentacija podataka nalazi primjene u strojnom učenju, kompresiji s gubitkom i sl. Postojeće metode poput analize osnovnih komponenata (PCA) se često baziraju na linearnim transformacijama podataka, dok su modernije metode bazirane na neuronskim mrežama bolje opremljene za prepoznavanje nelinearnih odnosa u podacima. U okviru diplomskog rada implementiran je sustav za nenadzirano učenje značajki govora korištenjem rijetke autoenkoderske arhitekture neuronskih mreža. Dodatno, evaluirana je implementacija nad klasičnim problemom afektivnog računarstva (prepoznavanje emocija), uz korištenje učenja s prijenosom značajki (engl. feature transfer learning). Diskutirana je optimalna arhitektura mreže s obzirom na aktivacijsku funkciju i broj trening epoha i uspoređeni su rezultati s GeMAPS značajkama iz openSMILE alata.