Izvedba algoritma za više-harmonijsko određivanje vremena kašnjenja : završni rad - Murn, Luka (L. Murn, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U okviru završnog rada potrebno je realizirati i verificirati algoritam za određivanje vremenskog kašnjenja primjenom testnog signala koji se sastoji od nekoliko sinusnih komponenti sa zajedničkim periodom i cjelobrojnim odnosnom osnovnih frekvencija. Ulaz u algoritam su trenutačne faze svih harmonijskih komponenti od kojih je sačinjen prijemni signal, a rezultat treba biti estimirano trenutačno vremensko kašnjenje prijemnog signala u odnosu na vremensko ishodište odaslanog signala. Kašnjenja su definirana s estimiranim cijelim brojem perioda harmoničkih komponenti koje je potrebno odrediti iz međusobnih odnosa trenutačnih faza, kao i njihovim frakcionalnim dijelovima koji su definirani trenutačnim fazama (0 do 2*pi) komponenti. Radi povećanja točnosti estimacije potrebno je koristiti težinsko usrednjavanje između komponenti. Potrebno je realizirati i programsku kalibraciju mjernog sustava radi poništenja faznih pogrešaka mjernog lanca, kao i konačnu estimaciju prosječnog kašnjenja za cijeli testni signal uz robusne postupke usrednjavanja neosjetljive na iznimke. Prilagoditi, optimirati i verificirati algoritam za izvedbu korištenjem frakcionalnog zapisa uzoraka i koeficijenta, te vrednovati razliku i točnost u odnosu na zapis pomičnog zareza. Referentne modele algoritma realizirati u Matlabu. Stvarni algoritam je potrebno realizirati u programskom jeziku C i/ili assembleru za vremenski kritične odsječke korištenjem evaluacijskog sustava TMS320VC5505 eZdsp. Evaluirati ostvarenu točnost i vrijeme izvođenja algoritma za različite parametre sustava. Istražiti i diskutirati primjenu ovog algoritma u kontekstu ultrazvučnog mjerenja brzine i smjera vjetra.