Pregled burzi električne energije u Europskoj uniji i njihovo spajanje : završni rad - Mihović, Paul (P. Mihović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Električna energija je oblik energije koji se ne može pohraniti, barem ne u dovoljnim količinama na isplativ način. Nemoguće ju je zamijeniti drugim proizvodima, a potražnja za njom je neelastična. To sve, električnu energiju čini drugačijom od svih drugih roba. Sredinom 80-ih godina klasična razmišljanja o elektroenergetskom sustavu su odbačena, a pojmovi kao što su deregulacija, privatizacija i liberalizacija su doveli do potpuno novog pristupa kako u proizvodnji tako i u trgovini električnom energijom. U ovom radu je prikazan način i razvoj preustroja elektroenergetskog sustava s naglaskom na države članice EU. To je dovelo do otvorenog i konkurentnog tržišta električne energije te zadnjih desetak godina do spajanja nacionalnih burzi električne energije u regionalne sa planom daljnjeg okrupnjivanja do razine jedinstvenog tržišta električne energije na području EU.