Međuprocesna komunikacija temeljena na redovima poruka : diplomski rad - Mihelčić, Velimir (V. Mihelčić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Posrednički sustavi za međuprocesnu komunikaciju temeljenu na redovima poruka nametnuli su se kao referentno rješenje brojnim izazovima distribuiranog računarstva i višejezgrene arhitekture. Predvodnik nove generacije posredničkih alata s fokusom na visoke performanse i nisku latentnost je ZeroMQ, koji je snažna, ali nezahtjevna biblioteka temeljena na redovima poruka, s podrškom mnoštvu programskih jezika preko jezičnih sučelja. ZeroMQ testnim okruženjem, razvijenim u ovom radu, uspoređene su performanse dvaju važnih ZeroMQ jezičnih sučelja, PyZMQ i JZMQ, te dobiveni rezultati koji PyZMQ biblioteci daju višestruku prednost, uz jasno identificiranu specifikaciju uzroka JZMQ nedostataka.