Interoperabilni sustav za daljinsko očitavanje pametnih mjernih uređaja : diplomski rad - Mihalj, Matea (M. Mihalj, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Telemetrija omogućuje daljinsko očitavanje pametnih električnih brojila koja mjere i pohranjuju kumulativne ili intervalne podatke potrošnje energenata u realnom vremenu. DLMS/COSEM komunikacijski protokol je globalni standard koji omogućuje razmjenu podataka između mjernih uređaja i sustava za automatsko očitavanje (engl. Automatic Meter Reading, AMR) neovisno o proizvođaču mjernog uređaja, energentu kojeg mjere (električna energija, voda, plin toplinska energija). COSEM (engl. Companion Specification for Energy Metering) je skup specifikacija kojima je određeno mjerenje protoka energije i prijenos izmjerenih podataka neovisno o komunikacijskom mediju. Napredna mjerna infrastruktura (engl. Advanced Metering Infrastructure, AMI) je napredni sustav mjerenja i upravljanja potrošnjom električne energije, očitavanje brojila električne energije, obrada, analiza i spremanje podataka. Zahvaljujući AMI-u omogućeno je daljinsko očitavanje brojila i upravljanje mjernim uređajima. DLMS je osmišljen kako bi osigurao interoperabilnost između različitih proizvođača brojila. Sučelje je zajedničko za sve tipove energije. Uz sigurnosne značajke omogućuje i selektivni pristup podacima. Interoperabilnost je sposobnost razmjene podataka između mjernog sustava i sustava za prikupljanje.