Aktivna kontrola buke s niskofrekvencijskim zvučničkim nizovima : diplomski rad - Mihalj, Ante (A. Mihalj, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Raspodjela zvucnog tlaka u zatvorenom prostoru može se predvidjeti zakonitostima geometrijske akustike samo u podrucju srednjih i visokih frekvencija, dok na niskim frekvencijama dominira modalni odziva prostora koji bitno utjece na raspodjelu zvucnog tlaka. Stoga se na vlastitim frekvencijama prostora pojavljuju izraženi maksimumi i minimumi stojnih valova. Kako bi se kontrolirala raspodjela zvucnog polja i na tim frekvencijama, upotrebljavaju se algoritmi aktivne kontrole buke s niskofrekvencijskim zvucnicima. U diplomskom radu potrebno je modelirati algoritam aktivne kontrole buke pomocu niskofrekvencijskog zvucnog niza i simulirati uspješnost kontrole razina zvucnog tlaka u zatvorenim prostorima u Matlab programskom okruženju. Predloženi algoritam je potrebno verificirati u stvarnom prostoru korištenjem niskofrekvencijskog zvucnickog niza i na njemu implementiranog algoritma, te mjerenjima zvucnog tlaka u navedenom prostoru dokazati njegovu funkcionalnost.