Elektromehanički pokretač za snimanje vibracijskih evociranih potencijala : diplomski rad - Nežić, Matija (M. Nežić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je dan kompletan prikaz dimenzioniranja i izrade aktuatora. Prvo su prema analitničkim izrazima određene dimenzije aktuatora, prema sili koju aktuator treba ostvariti da bi se mogao gibati zadanom frekvencijom i masom. Zatim je na računalu modeliran aktuator istih dimenzija i dobivena sila je preko 50% manja nego li je izračunata. Razlog su rasipni magnetski tokovi koji se zatvaraju van zračnog raspora, gdje se nalazi zavojnica. Dimenzioniranje je nastavljeno na računalu i određene su dimenzije aktuatora koji stvara izračunatu silu na zavojnicu. U dimenzioniranju na računalu je riješen problem gibanja zavojnice kroz zračni raspor sa linearnim ležajem i učvršćenje za osovinu ležaja. Prvo je rađen pokretni dio aktuatora, zavojnica i osovina koji su zajedno povezani aluminijskim diskom. Stator aktuatora je izrađen od željeza i magneta, koji su međusobno učvršćeni. Ispitivanje je dalo vrlo zadovoljavajuće rezultate.