Metode izgradnje polja najduljih zajedničkih prefiksa niza : završni rad - Mesarić, Marko (M. Mesarić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog završnog rada obrađene su strukture podataka koje se često koriste u bioinformatici: sufiksno polje, polje najduljih zajedničkih prefiksa (LCP polje) i Burrows-Wheelerova transformacija znakovnog niza. Analizirane su različite metode izgradnje LCP i BWT polja s posebnim osvrtom na nedavno objavljeni algoritam u kojemu je dodatni memorijski prostor za izgradnju LCP polja O(1). Algoritmi za izgradnju BWT i LCP polja implementirani su u programskom jeziku C++. Uspoređene su različite metode izgradnje LCP polja prema vremenu izvođenja i memorijskoj potrošnji te su potom i uspoređena s postojećim programskim rješenjima.