Transkodiranje digitalnog videozapisa iz formata H.264/AVC u HEVC : završni rad - Mikšić, Marko (M. Mikšić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je objašnjena opća struktura videokodera, opisane su glavne značajke HEVC videokodera uspoređujući neke tehnike kodiranja s AVC videokoderom. Provedena je usporedba kvalitete slike nastale kodiranjem AVC i HEVC videokoderom. Objašnjen je sustav za transkodiranje te vlastiti dizajnirani sustav za uspoređivanje kvalitete. Koristeći alat FFmpeg, objašnjene su naredbe koje omogućuju izvođenje kodiranja, transkodiranja te računanja vrijednosti za određivanje kvalitete slike (PSNR). Izneseni su razlozi i zahtjevi koje treba zadovoljiti postupak transkodiranja. Računajući kvalitetu transkodiranih videosekvenci, izvedeni su zaključci o tome na koji način postupak transkodiranja utječe na kvalitetu slike.