Aplikacija za dimenzioniranje i analizu pogona sustava temeljenog na fotonaponskoj elektrani i baterijskom spremniku : završni rad - Melnjak, Matija (M. Melnjak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Fotonaponske elektrane i baterijski spremnici igrat će ključnu ulogu u potpunoj integraciji obnovljivih izvora u mrežu. U ovom radu su objašnjene moguće primjene tehnologija za pohranu energije, koncepti i strategije, te metodologije koji se koriste kod dimenzioniranja i analiza ovakvih sustava. Na primjeru ADSM sustava može se vidjeti kako izgleda i funkcionira jedna solarna kuća koja se sastoji od fotonaponske elektrane i baterijskog spremnika. U nastavku su analizirani sustavi za kućanstva, industriju kao i utjecaj ovakvih sustava na mrežu. Primjeri Švicarskog modela i provođenja politike u Italiji pokazuju kako poticanje i pametno provođenje politike znatno olakšavaju implementaciju ovakvog sustava za širu upotrebu. Također, opisan je način kako se može proračunati i dimenzionirati FN elektrana i baterijski spremnik. U zadnjem poglavlju opisana je aplikacija za dimenzioniranje i analizu pogona temeljena na fotonaponskoj elektrane i baterijskim spremnicima koja je izrađena u sklopu ovog rada.