Aplikacija za suradno opažanje kvalitete kolnika : diplomski rad - Momčilović, Vedran (V. Momčilović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu se opisuje aplikacija izvedena za operacijski sustav Android koja bi pomagala svojim korisnicima prikazom kvalitete kolnika u njihovoj blizini. Na poslužiteljskoj strani korištena je baza podataka PostgreSQL s dodatkom PostGIS. Klijent i poslužitelj razmjenjuju informacije u formatu GeoJSON korištenjem sučelja REST. Poslužiteljska strana ima mogućnost pohrane podataka dojavljenih od strane korisnika kao i povrat svih skupljenih podataka korisnicima na uvid. Pohrana podataka temeljena je na konceptu suradnog opažanja okoline u kojem korisnici svojevoljno dijele senzorska očitanja kvalitete kolnika koja su prikupljena na njihovim vlastitim uređajima.