Nadziranje izmjena podataka i modela baze podataka : diplomski rad - Matišić, Matija (M. Matišić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Nadziranje baze podataka provodi se u svrhu praćenja korisničkih akcija nad podacima i modelom baze podatka. Motivacija za praćenje povijesti podataka proizlazi iz zakonskih uvjeta, zahtjeva klijenta za pregledom izmjena nad određenim skupom podatka ili jednostavne intervencije u slučaju pogrešnog upisa ili brisanja podataka. Često se uz praćenje izmjena podataka implementira i praćenje promjena nad modelom baze podataka, budući da nema značajnog utjecaja na performanse baze podataka, a omogućuje detaljan uvid u akcije održavanja i nadogradnje baze podataka.