Analiza napada na kriptosustav RSA : diplomski rad - Matula, Gustav (G. Matula, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Moderni način života ovisi o sigurnosti kriptosustava koje svakodnevno koristimo. Glavni argument za tu sigurnost je činjenica da ih još nitko (barem ne javno) nije probio. Takav argument se na prvu čini slab, ali proučavanjem postojećih pristupa, do- bivamo bolji uvid u razinu sofistikacije potrebnu za uspješan napad, čak i uz korištenje velikodušnih pretpostavki znanja koje je u praksi obično nedostupno. U ovome radu bavimo se dvama takvim napadima na javni kriptosustav RSA koji uz pretpostavke znanja dijela bitova privatnog ključa mogu rekonstruirati ostatak. Jedan od napada je napredna tehnika faktorizacije LFM (Lattice Factoring Method) Boneha Durfeea i Howgrave-Graham baziranu na redukciji baze rešetke. Drugi, napad Heninger i Shac- hama, je elementarniji i koristi iscrpnu pretragu s elegantnim rezanjem grana. Oba napada implementirana su u programskom jeziku C++ (relevantni dijelovi priloženi su na kraju), te je eksperimentalnim mjerenjima potvrd̄eno da su napadi primjenjivi za realistične duljine ključeva. To implicira da curenje vrlo malog broja bitova privatnog ključa čini kriptosustav RSA nesigurnim.