Analiza reprezentacije grafa sustavom robota i pčela : završni rad - Matijević, Benjamin (B. Matijević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovoga rada je nadograditi postoje´ci algoritam za rješavanje problema teorije grafova promjenom reprezentacije topologije grafa. Graf je reprezentiran sustavom arena u kojima se nalaze dvije robotske jedinice i pˇcele. U rješavanju problema iskorištava se ponašanje pcˇele u skupini te njena sklonost odred¯enoj temperaturi i rojenju. Ideja rada je prona´ci optimalni broj i raspored arena po bridovima testnih grafova kojim bi se dobili najbolji rezultati u odred¯ivanju dominantnog skupa cˇvorova i neovisnog dominantnog skupa ˇcvorova. Uz simulacije, rezultati su provjereni i u sklopu projekta ASSISIbf. Zakljuˇcak rada je kako rezultat primarno ovisi primarno o topologiji grafa, a tek manjim dijelom o reprezentaciji topologije grafa.