Prepoznavanje konteksta slika pomoću dubokog učenja : završni rad - Matić, Shimun (S. Matić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ljudska želja za napretkom i automatizacijom svakog posla ljudske djelatnosti zahtijevala je od računala njihovo shvaćanje okoline koje promatraju. Računalno shvaćanje vizualnih informacija svodi se na prepoznavanje konteksta slika. Takve mogućnosti računala su dobila tek razvitkom dubokog učenja, posebice razvitkom prvih konvolucijskih mreža 90-ih godina dvadesetog stoljeća. Najjednostavnije prepoznavanje konteksta slike vrši se pomoću klasifikacije slike, metode koja pomoću dubokog učenja određuje kojoj kategoriji slika najvjerojatnije pripada. Prepoznavanje objekata u slici je složeniji način prepoznavanja konteksta slike jer se najprije moraju pronaći svi objekti u slici selektivnim traženjem a zatim nad svakim objektom napraviti klasifikaciju.