Kriptografski sustav za udaljeno elektroničko glasovanje : diplomski rad - Matić, Katarina (K. Matić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Udaljeno glasovanje nudi razne mogućnosti poboljšanja procesa glasovanja u odnosu na klasični način glasovanja. Neke od prednosti su smanjenje cijene izbora, neovisnost o mjestu održavanja izbora i povećanje izlaznosti na izbore. Međutim, sigurnost sustava za udaljeno glasovanje je vrlo važan zahtjev koji mora biti ispunjen kako bi udaljeno glasovanje moglo konkurirati tradicionalnom glasovanju. Sustav udaljenog glasovanja koji ima svojstva analogna klasičnom glasovanju poput istovremene autentifikacije glasača i privatnosti njegova glasa nije lako oblikovati. U okviru rada istražena su i razjašnjena sigurnosna svojstva koja protokoli za glasovanje pokušavaju postići te kriptografski mehanizmi koji se pritom koriste. Istraženi su postojeći protokoli za udaljeno glasovanje, te je po uzoru na jedan kriptografski protokol osmišljen i ostvaren prototip sustava za udaljeno glasovanje koristeći Internet. Ostvareni sustav zadovoljava sigurnosne zahtjeve autentifikacije i autorizacije, privatnosti, neporecivosti, tajnosti, integriteta i provjerljivosti. Ostvareni sustav detaljno je objašnjen i testiran, te je oblikovan tako da bude što pristupačniji krajnjem korisniku, uz zadržavanje sigurnosnih svojstava.