Povećanja brzine unosa teksta na zaslonu osjetljivom na dodir prediktivnim vizualnim isticanjem : završni rad - Marović, Mihael (M. Marović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je povećanje brzine unosa teksta na zaslonu osjetljivom na dodir prediktivnim vizualnim isticanjem. Da bismo pristupili tome problemu odlučili smo na korisnicima početnicima usporediti dva mehanizma predikcije. Jedan je standardan mehanizam predikcije (kakvoga koriste neke komercijalne tipkovnice ili su već instalirane pri kupnji uređaja određene marke), a drugi je alternativan temeljen na radu Isokoskog. Iako smo u konačnici za standardnu tipkovnicu uzeli komercijalnu SwiftKey tipkovnicu, u sklopu ovog rada proučeno je i kako samo samostalno implementirati standardni mehanizam predikcije. Za alternativnu tipkovnicu napravljena je autorska implementacija naziva RadialKey. Zatim, kroz razrađenu metodologiju, izvršeno je eksperimentalno vrednovanje ovih dviju tipkovnica na zaslonima različitih veličina (tabletima i mobitelu). Napravljena je statistička obrada rezultata i analizirani su rezultati ankete. Anketirani korisnici dali su kvalitetno mišljenje o vrednovanim mehanizmima predikcije i neke nove ideje za poboljšanje alternativnog mehanizma predikcije.