Upravljanje položajem sinkronim strojem sa stalnim magnetima upotrebom frekvencijskog pretvarača Sinamics S120 : diplomski rad - Matić, Ivan (I. Matić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Upravljanje položajem sinkronim strojem sa stalnim magnetima realizirano je korištenjem frekvencijskog pretvarača SINAMICS S120 i programilabilnog logičkog kontrolera SIMATIC S7-1500. Nakon kratkog osvrta na korištene komponente upravljanja i opisa osnovnih principa rada istih, opisana je realizacija apsolutnog, relativnog i pozicioniranja prema unaprijed definiranoj sekvenci korištenjem frekvencijskog pretvarača, što uključuje parametrizaciju, izradu programskih blokova, te puštanje u pogon unutar Siemensovog programskog paketa Starter. Nakon konfiguracije pretvarača, kao nadređena upravljačka jedinica dodan je PLC. Opisano je uspostavljanje PROFINET komunikacije, korišteni telegram za komunikaciju pretvarača i PLC-a, te izrada upravljačkog programa i simuliranog vizualizacijskog sučelja (HMI) korištenjem programskog paketa TIA portal.