Procjena performansi usluge strujanja sadržaja uživo putem platforme YouTube na osnovu analize kriptiranog prometa uporabom metoda strojnog učenja : završni rad - Matić, Filip (F. Matić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Danas dominantni udio ukupnog prometa na Internetu čine usluge video strujanja. Većina tog prometa se temelji na prilagodljivom strujanju putem protokola HTTP. Jedna od najpopularnijih platformi za dijeljenje takvog sadržaja je YouTube. U okviru ovog rada će se posebno razmatrati usluga strujanja sadržaja uživo putem YouTube-a na Android mobilnim uređajima. Davatelji mrežnih usluga nemaju uvid u performanse i parametre kvalitete video tokova koji prolaze njihovom mrežom jer je promet najčešće kriptiran. To mrežnim operaterima predstavlja veliki problem zbog nemogućnosti praćenja iskustvene kvalitete sadržaja koji isporučuju korisnicima. Zadatak ovog rada je procijeniti performanse na razini aplikacije na temelju prometnih značajki koristeći metode strojnog učenja. U istraživanju koje je provedeno u sklopu ovog rada su se prikupljali podaci mrežne i aplikacijske razine za 100 videa. Prikupljeni podaci čine ulazni skup podataka za algoritme strojnog učenja. Kao rezultat analize su dobiveni modeli na temelju kojih se parametri aplikacijske razine mogu procijeniti sa točnošću oko 60-70%.