Projektiranje, izrada i dodavanje alata na zadnji članak SCARA robota Kiwi : završni rad - Marković, Dora (D. Marković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan programski paket Solidworks i njegovo korištenje. Opisana je takoder pločica RIOX te je prikazan programski isječcak programiran na njoj. Predstavljen je i GUI u Matlabu, u kojem se zadavanjem željenih točaka iscrta markerom odgovarajuća putanja. Rad obuhvaća korištenje Solidworks-a na primjeru izrade postolja između hvataljke i zadnjeg dijela SCARA robota Kiwi s mogućnošću rotacije hvataljke preko robota, kao i izrade jednostavnog modela držača markera. Opisan je i proces upravljanja motorom hvataljke preko RIOX kartice uz pomoć senzora otpora. Pokretanjem naredbe za stisak u programskom jeziku Micro Basic, postepeno se smanjuje referenca motora dok se ne naiđe na opor, kada ¯ senzor šalje indikacije o stisku, nakon čega se povećava referenca da bi se postigao zadovoljavajući iznos sile te se u varijablu za stisak postavlja vrijednost koja označava uspjeh. U protivnom je stisak neuspješan, a hvataljka se, s obzirom da nije naišla na nikakav otpor, otvara. U radu je analizirano postavljanje putanje koju marker spojen isprintanim držačem na robot treba iscrtati, preko GUI-a.