Ispravljanje radijalne distorzije u videozapisima dobivenim širokokutnom kamerom : završni rad - Markač, Glorija (G. Markač, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Jedno od izobličenja koje dolazi s upotrebom kamere radijalna je distorzija. Budući da su izobličenja za pojedinu kameru konstantna, pomoću nekih metoda geometrijske kalibracije mogu se ispraviti. Uz pomoć kalibracije moguće je i odrediti odnos između fizičkih jedinica fotoaparata (piksela) i jedinica stvarnog svijeta (npr. milimetara). Parametri pojedine kamere utječu na jačinu izobličenja te su nam bitni kako bismo to izobličenje mogli ispraviti. Neke od metoda kojima se ispravljaju izobličenja su kalibracija kalibracijskom ravninom, kalibracija štapom, kalibracija kalibracijskim kavezom i autokalibracija. Također, kao dio završnog rada implementirana je aplikacija koja omogućuje korisniku da ispravi iskrivljeni videozapis na način da odabere neku točku na iskrivljenoj slici, odabere mjesto na kojem bi ta točka trebala biti u ispravljenoj slici i približno odabere centar zakrivljenosti. Time definira parametre potrebne za ispravljanje videozapisa sličicu po sličicu i nije mu potreban kalibracijski objekt. Napokon, ispravljeni videozapis može reproducirati i spremiti na odabranu lokaciju računala.