Programska aplikacija za određivanje intervala pouzdanosti : završni rad - Masnov, Mate (M. Masnov, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni radi bavi se intervalnim procjenama u matematičkoj statistici. Kao teorijska podloga objašnjeni su osnovni pojmovi matematičke statistike potrebni za razumijevanje implementiranog programa. Intervalne procjene izračunavaju se pomoću razdioba slučajnih varijabli, točkastih procjena, kvantila i pripadajuće pouzdanosti. Prikazani su izvodi matematičkih formula upotrebljavanih u aplikaciji. U praktičnom dijelu rada izrađena je aplikacija u programskom jeziku Java za određivanje intervala povjerenja. Moguće je izračunati intervale povjerenja za parametre normalne, studentove, hi kvadrat, Poissonove i eksponencijalne razdiobe. Uz zadanu širinu intervala povjerenja moguće je izračunati pripadajuću pouzdanost.