Analiza algoritama za određivanje važnosti čvorova unutar društvene mreže : diplomski rad - Matić, Ana (A. Matić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Analiza društvenih mreža podrazumijeva proces istraživanja i analize društvenih struktura i međusobne komunikacije koristeći velike količine prikupljenih podataka iz raznih područja ljudske djelatnosti. Opisane komunikacije odražavaju stvarnu povezanost među korisnicima te njihov smještaj unutar društvene mreže. Upravo zbog određivanja pozicije korisnika unutar društvene mreže te proučavanja njene uloge i značaja, razvijeno je mnoštvo algoritama i mjera koje je opisuju. Mjere obrađene kroz ovaj rad uključuju određivanje važnosti čvora s obzirom na centralnost po stupnju, položaju, blizini i svojstvenom vektoru. Također, istražen je i rad PageRank, te HITS algoritma. Na primjerima različitih društvenih mreža, koristeći R programski jezik, izračunate su spomenute mjere centralnosti za pripadne čvorove, te je dan njihov vizualni prikaz. Također, u zadnjem poglavlju analiziran je i sam odnos računatih mjera centralnosti, tj. njihova korelacija.