Pozicioniranje objekata u zatvorenim prostorima korištenjem označivača pozicije u prisustvu smetnji : završni rad - Marić, Eduardo (E. Marić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Mogućnost preciznog lociranja objekata u unutarnjem prostoru daje mnoštvo korisnih primjena, od praćenja objekata u skladištima do navigacije osoba kroz zatvorene prostore. No, problem predstavljaju prostori u kojima se mogu pojaviti smetnje u propagaciji signala, kao što su industrijski pogoni. Postoji niz tehnologija koje se koriste pri lociranju u zatvorenim prostorima od čega je Bluetooth Low Energy najčešće korištena. Pri lociranju koristeći jačinu signala potrebno je voditi računa o pretvorbi vrijednosti u udaljenost u metrima, s obzirom na to da su vrijednosti jačine signala promjenjive te osjetljive na svoju okolinu. Toplinske mape stvorene na temelju takvih statičkih očitanja nisu pogodne za određivanje lokacije u prisustvu smetnji zbog promjena u fizičkom prostoru pomicanjem i dodavanjem metalnih objekata. Predloženo rješenje tome problemu je stvaranje više toplinskih mapa s različitim rasporedom prepreka signalu (metalnih objekata), te stvaranje i treniranje neuronske mreže, koja će na temelju danih jačina signala procijeniti lokaciju uređaja.