Primjena arhitekturnih oblikovnih obrazaca u razvoju mobilnih aplikacija : diplomski rad - Markusi, Ivan (I. Markusi, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje najzastupljenije oblikovne obrasce koji se koriste prilikom razvoja aplikacija s grafičkim korisničkim sučeljem, s naglaskom na mobilne aplikacije. Opisuje i komparativno analizira oblikovne obrasce Model-Pogled-Upravljač (engl. Model-View-Controller, MVC), Model-Pogled-Prezenter (engl. Model-ViewPresenter), Model-Pogled-Poveznik (engl. Model-View ViewModel) i Pogled-Interaktor-Prezenter-Entitet-Usmjerivač (engl. View-Interactor-Presenter Entity-Router, VIPER). Kako bi se demonstrirala struktura aplikacije koja koristi neki od navedenih oblikovnih obrazaca, razvijene su aplikacije za Android i za iOS platforme. Aplikacija se povezuje na API, preuzima listu modela, prikladno ih formatira i prikazuje. Odabirom na element unutar liste, prikazuju se detalji odabranog elementa, ponovno dohvaćeni s API-ja. Razvijeno programsko rješenje ima implementirano dohvaćanje podataka s API-ja, prenošenje informacija između nezavisnih modula, lokalnu bazu podataka i interaktivne komponente unutar korisničkog sučelja, što su sve osnovni elementi koji se nalaze u modernim mobilnim aplikacijama.