Analiza i optimizacija mrežnog prometa usluge proširene stvarnosti : diplomski rad - Manđurov, Matija (M. Manđurov, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Diplomski rad ukratko opisuje osnove miješane i proširene stvarnosti te dizajn i implementaciju eksperimentalne usluge proširene stvarnosti za 3D razgovor na daljinu, nazvane HoloTalk. Razrađeni su funkcijski blokovi usluge, s naglaskom na prikupljanje, obradu, kompresiju i prijenos podataka za 3D prikaz sudionika razgovora u stvarnom vremenu putem komunikacijske mreže. Izvedena je komunikacija putem lokalne mreže te okvirno opisano rješenje za komunikaciju putem javnog Interneta. Programska izvedba koncepta HoloTalka zasniva se na uređaju Kinect za praćenje pokreta, pogonskoj platformi Unity za virtualnu i proširenu stvarnost i Hololens zaslonu za miješanu stvarnost. U radu su prikazane izmjerene su, odnosno analizirane performance razvijene inačice usluge HoloTalk za različite postavke kvalitete te karakteristike kompresijskih algoritama i mrežnog podatkovnog prometa.