Detekcija jezgri stanica uz pomoć algoritama evolucijskog računanja : završni rad - Matak, Josip (J. Matak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je problem detekcije jezgara stanica iz mikroskopskih slika pristupom temeljenim na metodama morfoloških transformacija optimiziranih evolucijskim algoritmima i metodom odsijecanja praga. Problem se sveo na optimiranje pravilnog slijeda morfoloških transformacija i njima pripadnog strukturnog elementa korištenog u obradi slike. Ostvarena je mogućnost evoluiranja tog slijeda koristeći genetski algoritam i genetsko programiranje, čije su značajke opisane i uspoređivane. Dobiveni rezultati pokazali su kako model nije dovoljno prilagodljiv da bi nadmašio do sada korištene tehnike segmentacije biomedicinskih slika, premda se pokazao kao rješenje koje na okruženju koje nije dodatno zakomplicirano daje brze i točne rezultate. Takvi konačni rezultati jednim dijelom učinak su spore obrade velike količine slika i vremenske ograničenosti na dodatna istraživanja.