Internet stvari zasnovan na komunikacijskoj tehnologiji LoRaWAN : diplomski rad - Mališa, Josip (J. Mališa, 2018)
Sažetak na hrvatskom: IoT zasnovan na tehnologiji LoRAWAN budućnost je komunikacije „pametnih“ uređaja i stvari. Implementacija IoT mreže ostvarena je pomoću jednog pristupnika, 3 uređaja-čvora, kojima možemo fizički pridružiti senzore, i 3 poslužiteljske platforme. Komunikacija pristupnika i uređaja je temeljena na LoRa tehnologiji, a na širokopojasnoj mreži između poslužitelja i pristupnika. Uspostavljena je mreža konfiguriracijom pristupnika, registracijom uređaja i pristupnika na poslužitelj te programiranjem uređaja za omogućavanje međusobne komunikacija. Analizom parametara poslužiteljskih platformi utvrđeno je da svaka ima svojih prednosti ovisno o primjeni. Postoji niz senzora koji se mogu spojiti na razvojne pločice koje potom šalju te podatke u mrežu na obradu.