Primjena arhitekture mikroservisa za prikupljanje podataka u pametnim okolinama : diplomski rad - Marić, Maja (M. Marić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari su brzo rastuća mreža povezanih objekata (uređaja) koji skupljaju i razmjenjuju podatke pomoću ugrađenih senzora. Kao jedan od mogućih pristupa implementaciji, koji uspostavlja pametnu okolinu, pokazala se arhitektura mikroservisa. Arhitektura mikroservisa predstavlja način oblikovanja aplikacija kao skupa nezavisnih servisa specijaliziranih za obavljanje određenih zadataka. Primjenjuje se u različitim poslovnim domenama za implementaciju kompleksnih softverskih sustava. Zbog svojih karakteristika odabrana je u implementaciji sustava u ovome radu. Primjenom arhitekture mikroservisa oblikovan je sustav za prikupljanje podataka s većeg broja uređaja (senzora). Naglasak je stavljen na dizajniranje i razvoj laganog nadzornog i kontrolnog rješenja uz mogućnost učinkovite implementacije u različita okruženja te sposobnost ispunjavanja različitih svrha. Primarni fokus bio je stvaranje fleksibilnog okvira i čvrste podloge za izvođenje programskog rješenja. U kontekstu prikupljanja podataka izgrađen je mehanizam odlučivanja na temelju pravila koja predstavljaju određena stanja u okolini. Primjenom pravila stvaraju se alarmi čija se distribucija vrši prema svim aktivnim čvorovima u sustavu.