Automatizirano upravljanje sustavima korištenjem senzorskih podataka : diplomski rad - Malbašić, Nino (N. Malbašić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari je popularni koncept koji omogućuje povezivanje senzorskih sustava ili uređaja i stvari koje se svakodnevno koriste, pružajući mogućnost da stvari komuniciraju međusobno te s višim slojevima sustava slanjem i primanjem podataka. Algoritmi strojnog učenja nude optimizirane metode analize i obrade velikih količina podataka te su vrlo pogodni za unošenje inteligencije u sustave. Kombinacija velike količine podataka koju produciraju senzorski sustavi te algoritama učenja unutar sustava interneta stvari mogu stvoriti vrlo kvalitetne sustave koji mijenjaju način života čovjeka ili industrije u kojoj su primijenjeni. Fokus ovog rada je na razvoju pametnog sustava koji će veliku količinu podataka prikupljenih sa senzorskih sustava iskoristiti u svrhu automatiziranog upravljanja sustavom. Kao konkretan primjer implementiran je sustav pametnog termostata koji uči čovjekove navike tijekom zadnjih 30 dana korištenja te je sposoban preuzeti automatsku kontrolu nad podešavanjem temperature na termostatu. Implementacija se sastoji od nekoliko dijelova: Mongo baze podataka, podatkovnog modela, upravljača pametnog termostata, algoritma učenja te korisničkog sučelja. Mongo baza podataka popunjena je senzorskim podacima koje za potrebe ovog rada simulira korisnik promjenom stanja termostata. Centralni upravljač pametnog termostata brine o komunikaciji s bazom podatka, pokretanju i obradi rezultata algoritma učenja te posluživanju korisničkog sučelja. Implementacija algoritma učenja u obliku je algoritma k – medoida.