Kombinatorno pretraživanje i heurističke metode : diplomski rad - Magaš, Domagoj (D. Magaš, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Kombinatorno pretraživanje proučava algoritme za pronalaženje različitih rješenja problema za koje se vjeruje da su veoma teški u praksi. Algoritmi neiscrpnog pretraživanja zasigurno će dati rješenje, no nisu prihvatljivi zbog vremenske neoptimalnosti i ekponencijalne složenosti. Unatražno pretraživanje uz korištenje odsijecanja nevaljanih rješenja daleko je bolji izbor. Uniformna pretraga i različite varijacije heurističkih metoda koje izdvajaju djelomična saznanja o strukturi prostora pretraživanja poput oblikovanja ograničenja i osiguravanja lokalne konzistencije nude brži i efikasniji način do pronalaska odgovarajućeg prihvatljivog rješenja. Optimalnost, točnost i konačnost značajna su svojstva takvih algoritama.