Dinamička obrada audio signala : završni rad - Maganić, Elena (E. Maganić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Dinamička obrada audio signala se bazira na regulaciji pojačana ulaznog signala. Regulacija dinamike izuzetno je važna te je njome postignuto poboljšanje kvalitete signala u audiotehnici. Osnovni uređaji kojima se to postiže su limiter, noise gate uređaj, kompresor i ekspander. Limiter i noise gate su suprotni uređaji. Limiter ograničava da pojačanje nakon thresholda bude konstantno, dok noise gate ograničava pojačanje prije thresholda. Objašnjeni su najvažniji parametri svih uređaja te njihova regulacija. U programu Matlab realiziran je algoritam za kompresor s mogućnosti namještanja thresholda i omjera kompresije.