Razvoj komunikacijskog sustava za upravljanje i nadgledanje pametnog plastenika : diplomski rad - Lovrić, Mislav (M. Lovrić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Bežične mreže senzora i aktuatora danas se sve više koriste u industriji, pogotovo u poljoprivredi. Te mreže moraju se adaptirati na sve moguće situacije, te biti skalabilne. Protokoli komunikacije odabiru se tako da zadovoljavaju potrebe i tip aplikacije kako bi ostvarili, u prvom redu, minimalnu potrošnju energije. Kompromis je napravljen u odnosu na kašnjenje paketa te broj paketa koji nisu uspješno poslani. Kašnjenje paketa se tolerira zbog relativno velikog intervala periodičnosti kojim senzorski čvorovi uzimaju mjerenja, dok se broj neuspjelih paketa ne razlikuje drastično u odnosu na druge protokole. Kako bi se dodatno uštedila energija senzorskih čvorova koji su baterijsko napajani, odabran je protokol pronalaska putanje koji minimizira aktivnost senzorskih čvorova. Aktivnost aktuatorskih čvorova te bazne stanice nešto je veća iz razloga što ti čvorovi mogu biti napajani iz mreže. Bazna stanica središte je mreže te ona prikuplja podatke i šalje u oblak računala.