Povijesni razvoj obnovljivih izvora energije i pripadajućih sustava poticaja : završni rad - Lasić, Ante (A. Lasić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U zadnja dva do tri desetljeća zastupljenost obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji el.energije značajno je porasla. Razlozi su tome postignuta suglasnost oko smanjena razine CO2 na globalnoj razini i posljedično poticanje obnovljivih izvora energije. Kroz povijest su isprobani razni načini poticanja, i vidljivo je da je osmišljavanje i uvođenje politike potpore kompleksan i zahtijevan posao, premda se na prvi pogled čini jednostavan. Na primjeru Njemačke politike „Renewable energy act“ vidljivo je da neoprezno dizajniranje politike može imati velik utjecaj na cijeli energetski sektor i ekonomiju. Do sada su se kao najefikasnija potpora pokazale feed-in tarife sa fiksnom ili padajućom stopom (jedino ukoliko su te stope postavljene na odgovarajuću razinu) , zato što nude garanciju otplate proizvedene energije po garantiranoj cijeni. Time se investitor ne izlaže velikom riziku i ulaganje u obnovljive izvore pokazuje se dobra investicija. Kroz tehnološki razvoj, integraciju i iskustvo dobiveno tijekom ovih godina mnoge tehnologije OIE postaju konkurentne tehnologijama na konvencionalnoj bazi. To znači da se obnovljivi izvori tehnologije sve više izlažu tržištu pa se i poticaji moraju prilagođavati tome ili pak ukidati.