Modeli decentralizirano trgovanja električnom energijom : završni rad - Lapat, Bruno (B. Lapat, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu su opisani modeli decentraliziranog trgovanja električnom energijom te su analizirane arhitekture koje omogućuju integraciju peer-to-peer trgovanja u tržišta električnom energijom, mikromreže ili elektroenergetske sustave u cjelini i alati koji to omogućuju. Ukratko su razrađene karakteristike električne energije i samog elektroenergetskog sustava, kao i tržišta električnom energijom općenito, sudionika na tržištu i podjele tržišta. Kao ključni pojmovi detaljno su obrađeni P2P trgovanje električnom energijom i Blockchain, alat koji to omogućava te su navedeni projekti i ispitivanja P2P trgovanja električnom energijom bazirani upravo na Blockchain-u.