Sustav za profiliranje vlasnika električnih vozila zasnovan na elementima igre : diplomski rad - Dorčec, Lara (L. Dorčec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Prihvaćanje električnih vozila (EV-ova) u ranoj fazi njihovog razvoja promiče se raznim mjerama među koje spada i besplatna usluga punjenja. Međutim, kako broj EV-ova raste te kako ona postaju tehnologija masovnog tržišta, vlasnici vozila bit će primorani plaćati uslugu punjenja, a koliko su vlasnici spremni platiti takvu uslugu postat će ključan parametar kako za transportnu, tako i za elektroenergetsku industriju. Stoga se, kroz ovaj rad, istražuje koliko vlasnici cijene uslugu punjenja na temelju raznih okolnosti. No, budući da ne postoje relevantni skupovi podataka koji bi koristili u svrhu ovog istraživanja, a ni gotova rješenja pomoću kojih bi se prikupljali podaci, implementiran je sustav za profiliranje vlasnika EV-ova. Sustav se sastoji od dvije vrste upitnika: klasični (tekstualni) i igrificirani te se osim spremnosti plaćanja, također ispituje korisničko iskustvo vezano uz obje vrste upitnika. Kroz analizu su identificirani značajni odnosi između spremnosti plaćanja i ostalih povezanih faktora poput stanja baterije prije punjenja. Rezultati su također uspoređeni sa sličnim istraživanjem iz literature. Konačno, na temelju analize korisničkog iskustva, zaključuje se da je upotreba elemenata igre dobar pristup kod anketiranja jer rezultira većom hedonističkom kvalitetom u usporedbi s klasičnim metodama.