Integracija solarnih termoelektrana u elektroenergetsku mrežu : diplomski rad - Lončar, Toni (T. Lončar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu obrađena je integracija solarnih termoelektrana u elektroenergetsku mrežu. Direktno sunčevo zračenje je prikazano kao mogući izvor električne energije, a koristeći solarne termoelektrane u budućnosti može postati neiscrpan izvor električne energije. Opisani su temeljni principi rada solarne termoelektrane, te su predstavljene različite tehnologije solarnih termoelektrana. Unutar diplomskog rada su detaljnije obrađene parabolične solarne termoelektrane i solarne dimnjačne termoelektrane. Opisana je ekonomska analiza parabolične termoelektrane i isplativost projekta na području Republike Hrvatske.