Identifikacija pojednostavljenog dinamičkog modela vjetroagregata i sinteza modelskog prediktivnog regulatora : diplomski rad - Kvesić, Marijo (M. Kvesić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Porastom dimenzija vjetroagregata povećavaju se i opterećenja što smanjuje životni vijek vjetroagregata. Klasični regulatori ne uspijevaju dovoljno dobro smanjiti opterećenja. Stoga se sve češće koriste modelski prediktivni regulatori (MPC). MPC omogućuje optimalno praćenje reference uz smanjenje strukturnih opterećenja. Poznavanje modela, upravljački problem i rješavanje upravljačkog problema glavni su elementi sinteze MPC regulatora. U ovom radu korišten je nelinearni model kojeg je potrebno linearizirati te diskretizirati jer se upravljački problem rješava na računali. Upravljački problem sadrži kriterijsku funkciju te ograničenja varijabli. Oba segmenta upravljačkog problema su bitna jer lošim odabirom računalo neće moći naći optimalne iznose upravljačkih varijabli, a da pritom varijable ostanu unutar zadanih ograničenja.