Izvedba optimiranog JPEG algoritma koristeći GPU na grafičkoj kartici : završni rad - Kvesić, Ivan (I. Kvesić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: JPEG je prvi međunarodni standard kompresije crno-bijelih slika i slika u boji.Rezultat izvođenja JPEG algoritma je slika slična originalnoj slici uz uštedu u memoriji račuala u odnosu na originalnu sliku.Vremensko izvođenje programa moglo bi se ubrzati izvođenjem dijela programa na GPU kartici.Glavna karakteristila grafičkog procesora je istovremeno izvođenje instrukcija na različitim podacima.Tako se u JPEG algoritmu, svaki piksel slike može izračunavati zasebno i može se postići veće ubrzanje nego izvođenjem isključivo na CPU.Za postizanje najboljih rezultata složenija procesna logika se treba prepustiti glavnoj procesorskoj jedinici, a paralelne instrukcije izvoditi na grafičkom procesoru.