Projektiranje, modeliranje i identifikacija parametara makete bespilotnog zrakolova : završni rad - Lokotar, Tomislav (T. Lokotar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Radom su obuhvaćeni razvoj i prilagodba fizičkog modela radioupravljanog zrakoplova i sustava za mjerenje parametara leta. Podaci se zapisuju tokom leta, a sadrže podatke ulaza i izlaza u sustav koji predstavlja model zrakoplova. Obrada dobivenih podataka korištenjem gotovih programskih sustava. Uz već gotove alate u programskom okruženju MATLAB, korišten je i razvijani sustav za prikaz mjerenih podataka. Vizualni prikaz je od ključne važnosti radi provjere vjerodostojnosti mjerenja. Opažanja ponašanja matematičkog modela na izmjereni ulaz simuliranjem procesa pomoću programske podrške. Usporedba ponašanja matematičkog modela u odnosu na onaj mjereni. Pokušaj parametriranja matematičkog modela zrakoplova kako bi simulacija što bolje odgovarala izmjerenom ponašanju.