Tehno-ekonomska analiza urbanog vjetroagregata : završni rad - Kušenić, Vedran (V. Kušenić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu je objašnjeno kako vjetar nastaje i kako se njegove veličine mjere i iskazuju. Dalje su bili obrađeni različiti utjecaji koji utječu na energiju vjetra te kako se njegova brzina skalira s obzirom na visinu. Razrađena je i statistička raspodjela brzine vjetra. Potom je objašnjen princip rada vjetroagregata, njegovi tipovi i odredila se idealna efikasnost iskorištenja energije vjetra. Stvari na koje treba obratiti pozornost pri odabiru lokacije su se obradile te je opisan jedan urbani vjetroagregat. Pomoću računalnog programa HOMER se provela tehno-ekonomska analiza investiranja u urbani vjetroagregat na mreži. Na kraju su bili napisani administrativni koraci potrebni za dobivanje dozvole za postavljanje vjetroelektrane u Hrvatskoj.