Optimalno upravljanje vjetroagregatom podržano mjerenjima LIDAR senzora : diplomski rad - Kušenić, Matko (M. Kušenić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U svijetu postoji sve veća potreba za električnom energijom, a sve se više električne energije dobiva iskorištavanjem energije vjetra pomoću vjetroagregata. Dimenzije vjetroagregata su sve veće kako bi se povećala iskoristivost i smanjili troškovi proizvodnje električne energije. S porastom dimenzija vjetroagregata rastu i opterećenja koja konstrukcija vjetroagregata mora trpiti kao posljedicu nejednolike distribucije vjetra na rotoru vjetroagregata. LIDAR sustavi mogu mjeriti karakteristike vjetra na određenoj udaljenosti ispred vjetroagregata i tako pružiti informaciju o vjetru prije nego dođe do njegovog utjecaja na vjetroagregat. U ovom je radu korišten modelski prediktivni regulator (MPC) kako bi se ostvarilo optimalno upravljanje vjetroagregatom, tj. maksimiziralo iskorištenje energije vjetra uz smanjenje strukturnih opterećenja vjetroagregata. U optimizacijski problem je uključena predikcija vjetra pomoću LIDAR senzora. Za simulaciju cijelog sustava koristi se Matlab u sprezi s programskim paketom FAST.